Alma Rijkeboer-Jansen: ‘Schilderij moet nergens op lijken’

Schilderen werd haar medicijn tegen een burn-out. Alma Rijkeboer-Jansen stopte met haar werk als verpleegkundige en opende begin maart haar atelier aan huis voor workshops. En toen kwam corona.
door: Mandy de Jong Enschede

Op aanraden van ‘strieker’ Jan uit Deurningen begon Alma Rijkeboer-Jansen in 2012 met schilderen. „Ik dacht dat ik het helemaal niet kon, maar ik ben er op een avond thuis aan de keukentafel gewoon mee begonnen”, zegt ze. Intuïtief schilderen, zo omschrijft ze haar manier van werken. „Beginnen en kijken wat er gebeurt.”
Haar werken zijn abstract, vaak op grote doeken van een meter bij een meter. Alma is niet van het priegelwerk, penselen laat ze liggen. „Ik werk met sponzen en spatels. Het schilderij moet vooral nergens op gaan lijken. Doet het dat toch dan verander ik het meteen weer”, aldus de Enschedese.
Schilderen geeft haar rust. „Als je ooit een burn-out hebt gehad, dan weet je dat je gedachten almaar doorgaan. Ik vergeet de tijd als ik schilder, ik verlies me erin.”
Alma hield verschillende exposities door het hele land en opende op 2 maart haar atelier aan huis. Een plek waar ze alleen of met anderen kan schilderen en ook workshops wil geven.
Het atelier, de website, eigenlijk alles was klaar voor de opening. En toen kwam de coronacrisis. „Dat was een beetje jammer, maar ik heb goede hoop dat mijn werkzaamheden wel weer op gang komen”, zegt ze. „Ik ben een positief ingesteld mens. Het voordeel is dat ik nu meer tijd heb voor mijn eigen werken.”

atelieralmajansen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top